Как избираме приятелите си?

Всички ние имаме приятели - момчета и момичета, по-малки от нас и  по-големи.... Задавали ли сме си въпроса обаче, какво ни кара да изберем за приятели именно тези хора, а не други? Експерти от Калифорнийския университет  и Харвард &

2011-03-22 23:19:22
Как избираме приятелите си?
Всички ние имаме приятели - момчета и момичета, по-малки от нас и  по-големи.... Задавали ли сме си въпроса обаче, какво ни кара да изберем за приятели именно тези хора, а не други?

Експерти от Калифорнийския университет  и Харвард  решили да се опитат да разбулят тази загадка.   След направените изследвания, в които участвали 5000 приятели-ученици, било установено, че приятелите, както и роднините имат сходство на ниво гени.  По време на изследването,   учените успели да докажат, че  доброволците имат не само противоположни гени, но и идентични.

Специалистите достигнали до интересен извод - приятелите имат еднакви вариации в гена DRD2, който  отразява склонността към алкохолизъм.  Именно  с това учените обясняват факта, че  алкохолно податливите хора  намират свои съмишленици, с които се сближават.

Според учените, това сближаване е оправдано и от гледна точна на еволюция, и на оцеляване.  Така,  благодарение на генотипа, в древността, хората, които притежавали повишен имунитет към дадено инфекциозно заболяване, са се обединявали и така са повишавали колективния имунитет.  По този начин, на бактериите  е било много трудно да съществуват сред здрави и силни  хора. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия